Dr. Akif Akalın arkadaşımızın çevirdiği, Welch ve arkadaşlarının, “Aşırı Teşhis: Sağlık Adına Hasta Etmek” adlı önemli kitabının tanıtım toplantısı 8 Haziran Cumartesi günü. İnsan Sağlığı ve Eğitim Vakfı (İNSEV) Yayınları’nın 4. Kitabı olan bu çalışma için düzenlenecek toplantının saati de: 11
Toplantı vakıf bahçesinde bir kahvaltıyla birlikte gerçekleşecek. Adres: Söğütlüçeşme Caddesi, Siftah Sok. Siftah Apt. 11/1, Kadıköy, İstanbul. (AYEDAŞ Binası'nın alt sokağı.)
Kitabın tanıtım yazısı da şöyle:
Geçtiğimiz yıl yayınlandığı ABD'de gerek tıp ortamında, gerekse kamuoyunda geniş yankılar uyandıran bu kitap, birçok yönüyle 1970'lerde tıpta sermaye egemenliğine karşı İ. İllich (Sağlığın Gaspı) ve R. Brown (Rockefeller Medicine Men) tarafından ortaya konan tepkilerin dolaysız bir devamı niteliğinde. Welch ve arkadaşları tıbbi-sanayi kompleksin bilimsellik kisvesi altında nasıl sağlığımızla oynadığını ve hekimlerin çoğu kez bilmeden ve istemeden nasıl bu tezgahın bir parçası haline geldiğini canlı örneklerle sergiliyorlar. Sermaye koruyucu hekimliğin en temel unsurlarından biri olan erken tanıyı dahi kendi gereksinimleri doğrultusunda yeniden tanımlayarak, üzerinden kazanç elde edilebilecek bir alan haline getirebiliyor ve insanlar bunun bedelini yalnızca bir sürü gereksiz tetkikle değil, aynı zamanda çoğu kez kendilerine konan yanlış ya da aşırı tanılarla ödemek zorunda kalıyorlar. Welch ve arkadaşları bizleri aşırı tanı tehlikesine karşı uyarırken, çözümün insanların sağlıklarının sorumluluğunu tümüyle tıbba ve hekimlere havale etmek yerine, kendi sağlıkları üzerinde daha fazla sorumluluk almalarından geçtiğini söylüyorlar.
Yeni çıkan kitabı okumanızı öneririz.
Kaan Arslanoğlu