"Maocu komandolar sosyalizme karşı" / Bilmece - 3

İkinci bilmecemiz hayli zordu. Birinci bilmecemiz google'dan kolayca bulunabildiği için, işi zorlaştırmıştık. O yüzden kimse bilemedi. Bu ötekine göre bir derece kolay, ama sanırız bu da zor.

Bu sözleri kim söylemiş, daha doğrusu bu aşağıdaki metin kime ait? Yazarın ismini ve yayımlandığı yayın organının bize yazmanız gerekli.

Yanıtları yine yorum kutusuna yazacaksınız. İlk bilen bizden bir kitap hediyesi kazanacak.

İşte metin:

Maocu Komandolar Sosyalizme Karşı

Artık kavram karışıklığına yer kalmadı. Olayların tarihsel ve mantıksal gelişimi çok açık. Faşizmin tırmanma zincirinde sıra özel kesimde çalışan işçilere geldi. Özel kesim işçileri arasında stratejik öneme sahip olan madeni eşya sanayiinde çalışan işçilerin toplantısı hedef seçildi. Tarihsel ve mantıksal olarak bu görev, Başbuğcu komandolar yerine Maocu komandolara düştü.

Maocu komandolar öne düştü, Başbuğcu komandoların ve diğer komandoların işleri azaldı. İş bölümünün en çirkini oynanıyor. (...)

Artık bundan böyle devam etmesi mümkün olan Maocu operasyonlar için hiç kimsenin solun bölünmüşlüğünden, solun iç kavgasından söz etmesine imkan bırakmayacak bir biçimde Maocu komandoların maskesi düşüyor.

İP UCU:

Aynı yayın organının aynı sayısında söyleşiyi yapanın ismi verilmeden aynı olayla ilgili bir sendikacıyla söyleşi yapılıyor. Onun başlığı ve ondan bölümler:

Goşizm Burjuvazinin Sosyalizmi Karalama Aracıdır

İşçi sınıfı hareketi içine sızmaya çalışan "sol" görünümlü gruplardan, grupçuklardan sizce nasıl söz edilebilir?

İşçi sınıfından yana görünerek işçi sınıfı hareketi içine sızmaya çalışan çeşitli "sol" grupların olduğu bir gerçek. Son konseyde bunlardan birinin, Maocuların tavrını açıkça gördük. Maoculuk, Türkiye sosyalist hareketinden, işçi sınıfının çeşitli düzeylerdeki mücadelesinden kesinlikle çıkarılıp atılması gereken bir akım... (...)

Maocularla hareket eden başka sol grupçuklar da var? Bunlar üzerine ne söyleyebilirsiniz?

(...) Başta Maocular olmak üzere bunlarla birlikte hareket eden diğer goşist grupların işçi sınıfı içinde hiçbir tabanı yok. Genellikle kullandıkları güç ki çeşitli vesilelerle bunu tespit etme olanağı bulduk, işsiz güçsüz "lumpen" olarak adlandırdığımız kişilerdir. Bu nitelikleri ve yaptıkları işler sonucunda, egemen sınıfların açık faşizm tezgahlamalarında kullandıkları birer araçtan başka bir şey değillerdir. Sosyalizmi karalama aracıdır bunlar...

Facebook
yorumlar ... ( 14 )
09-09-2014
09-09-2014 20:30 (1)
İyi ki bunlardan doğru düzgün haberim bile yok. Yeni kuşak olmak güzel bişey. Devrimci Yol falandır
09-09-2014 20:33 (2)
Yalçın Küçük, Yürüyüş dergisi
09-09-2014 20:35 (3)
Sevinmeli mi üzülmeli mi, bir okurumuz cevabı hemen bildi. İsmini ve adresini bize verirse (iletişim kutusunda adreslerimiz mevcut) kendisine bir kitap hediye edeceğiz. İnsan BU
09-09-2014 20:41 (4)
Bu yazı Yürüyüş dergisinin 1976 yılı 41. sayısından alınma. Resim de aynı derginin kapak fotosu. Başyazar Yalçın Küçük'ün yazısı. Maoculardan kastedilen Militan Gençlik (Halkın Yolu) ve Halkın Kurtuluşu grupları. Goşist diye bahsi geçenler Dev-Yol ve Dev-Sol'a ayrılmadan önceki Dev-Genç. Yürüyüş dergisi yazı kurulu şu isimlerden oluşuyor: Metin Çulhaoğlu, Umur Coşkun, Mehmet Aközer, Varlık Özmenek... İnsan BU
10-09-2014 09:23 (5)
Bilmeceyi bilen okurumuz kimliğini hala bildirmedi. O okurun Yalçın Küçük olmasından şüpheleniyoruz :) İnsan BU
10-09-2014 11:05 (6)
O günleri yaşadık, çok iyi anımsıyoruz. Fakat BUGÜN durum farklı mı? "Yeni kuşak" dostumuz etrafına dikkatli bakarsa, eski "maocu", "goşist" terimlerinin yerine bugün yenilerinin geldiğini ve sol içi düşmanlığın, solun faşizme karşı düşmanlığından çok daha güçlü olduğunu kolayca görecektir. AA
10-09-2014 11:49 (7)
AA'ya katılıyorum aynen. Durum şu yıllarda belki daha ağır. O zaman 300 kelimeyle konuşulurdu politika, şimdi otuz kelimeyle çözülüyor her iş. Bir etiketi yediğiniz anda öteki yandakiler sizi hiç dinlemiyor artık. İşin aslı 30 kelime içinde kendi tarafınızla da anlaşamıyorsunuz. Sol içi düşmanlık çok daha yaygın ve güçlü. Temellerinin ne zaman atıldığını görüyoruz.
10-09-2014 18:23 (8)
"Maocu komandolar" söyleminin hangi yıllarda, hangi cenah tarafından dile getirildiğini bildikten sonra yayına ve yazara ulaşmak zor olmadı. Ama tamamen Google yoluyla bulmak da mümkünmüş. "maocu komandolar" diye aratınca, y.küçük'ten bahseden sayfalardan başka, bir cumhuriyet gazete arşivi sayfasında, başyazının reklam spotuna ulaşmak da mümkün (yürüyüş 41.sayı çıktı, - maocu komandolar sosyalizme karşı, y.küçük) biçiminde. Sonuç : Zor bilmece lazım... Selamlar, A.Karayel
10-09-2014 18:23 (9)
Sol birleşiyor mu, ayrılıyor mu kendi bileceği iş. Örgüt ebatları küçülünce meselelerde küçülüyor ve sertleşiyor galiba. Umarım hep böyle olmaz. Genç kuşak umursamıyor bu örgütleri. İlgi alanlarının dışında. Hayatın gerisinde kalmış yapılarla niye uğraşsın. Kimsenin cemaate falan ihtiyacı yok.
10-09-2014 18:29 (10)
Arkadaşım, genç kuşak dediğin kim? Tweetle, sosyal forumlarla durmadan birbiriyle küfürleşen insanlar mı? Genç veya yaşlı, bu ülkede iyi kitaplar ne kadar okunuyor? İnsanlar düzgün cümle kurabiliyorlar mı, da düzgün düşünsünler. Üstteki yorumcu haklı, bütün siyasi tartışmayı 30 kelimeye hapsetmişiz, fikir namına hiçbir şey yok. Ne yapar bu gençler? Eskiden medet uman yok da, yeniden nasıl bir umut var, söyle de keyiflenelim.
12-09-2014 12:20 (11)
Ben sadece Geziyi hatırlatayım.. Yaş ortalaması 28, yarıdan fazlası üniversite öğrencisi ya da mezunu, işçi ya da yedek işçi ordusunun mensupları.. Siz bardağın boş tarafına bakmayı tercih etmişsiniz. Ve bu gençler sizin literatürünüzü kullanmak zorunda değil. Toplumsal mücadelenin en dirençli unsurları 'örgütlü'unsurlar olabilir; ancak köhnemiş dilleriyle, tarzlarıyla ne kadar yol alabilirler. Daha üzerinden bir buçuk yıl geçti. Görebilene keyiflenecek çok şey var. Bu birikimli ve yürekli gençlerle yatay ilişkiler kurulup, üst bir dilde ısrar edilmezse yapılabilecek çok şey olur. (b.a)
12-09-2014 13:56 (12)
Sayın b.a. Şimdiki yapıların köhnemisligi hakkında galiba aynı düşünüyoruz. Fakat sizde Bardağın dolu tarafını abartıyormusunuz acaba? 68 kuşağı ve 78 kuşağı kimdi? 25-26 yaş ortalamasındaki gençler ülşkeyi sarsan örgütler kurdular. Öncekileri beğenmediler kendi örgütlerini kurdular. Şimdikiler ne yaptı? Gezi'den buyana birbuçuk yıl oluyor, bir parti kursunlar veya başka bir yapı onu onlar bulacak ne yapacaksa, bizde peşlerinden gidelim. Biz niye dilimizi tarzımızı onlara göre ayarlayalım, onlar bir güç olarak çıksınlar bize ayar versinler. O zaman bu halk onları dinler. Yanlışmı? ASIM
12-09-2014 18:51 (13)
Sabırlı olmak gerektiğini düşünüyorum Asım bey. Bu gençler büyük oranda hali hazırdaki örgütlenmelerin içinden çıkmadı. Belki köhnemiş dilden uzaklar, ama örgütlenme becerileri kısıtlı. Bu yüzden hemen politik bir merkez oluşmasını beklemek doğru olmaz. Bana sorarsanız politik mayalanmayı, oluşumu önceleyen kültürel bir mayalanma yaşanacak. Selamlar... (b.a)
13-09-2014 09:57 (14)
Asım bey solda birçok örgüt Haziran direnişinden sonra büyük oranda yeni kuşaktan gelen bir yenilenme baskısıyla karşı karşıya kaldı. En ileri sonucu TKP'nin bölünmesi olmak üzere, her birinde farklı sonuçlar verdi.
DOST SİTELER
Toplam Giriş Sayısı : 2210568
Arama

İmzasız yazı yayımlanmaz. Yazıların sorumluluğu öncelikle yazarına aittir.